jueves, 24 de abril de 2014

Els no-llocs i els centres educatius

Si Zigmund Bauman va definir la societat actual com a "Societat líquida", una societat que perd solidesa per guanyar en flexibilitat i d'aquí en deriva també una "educació líquida". El concepte líquid de Bauman reflecteix una realitat que en si, no es destaca ni positiva ni negativa, simplement en un constant canvi que imposa nous reptes en tots els àmbits i també en l'educatiu.

L'antropòleg Marc Augé, en canvi, ens proposa uns conceptes en el marc del que ell anomena la hipermodernitat, una mica preocupants i que recorden a "El món feliç" de Huxley.

Augé en aquesta hipermodernitat ens parla dels no-llocs. Els no-llocs són espais sense personalitat ni diversitat on la gent s'hi troba de pas: aeroports, centres comercials, franquícies... però aquests no-llocs, cada vegada més presents, són plens de no-persones, la negació dels ciutadans i la seva diversitat. Aquestes no-persones mengen no-patates transgèniques en no-restaurants... i així anar fent...

Korstaje hi aprofundeix dient que si els llocs creen drets, els no-llocs creen no-drets.

Així com el concepte de societat líquida de Bauman, com jo l'entenc, és un fet en sí que sorgeix de la pròpia societat, molts dels no-llocs sorgeixen de polítiques alienants amb lleis autoritàries i retrògrades que posen la cultura amb les taxes cada cop més altres (21% IVA, per exemple), que perjudiquen el petit comerç de proximitat, que ataquen la diversitat lingüística, cultural i pedagògica imposant lleis que promouen l'analfabetisme i la segregació...

Els que tenim la sort de ser de poble encara mengem tomates del pebrot de l'hortet aborígen de casa i de l'escola. Però us he volgut fer cinc cèntims d'aquest concepte de no-lloc perquè si no en som conscients correm el perill que els nostres centres educatius públics esdevinguin no-escoles i no-instituts.

Per dir-ho més explícitament, lleis com la LOMCE pretenen convertir els centres educatius en no-llocs, uniformitzar i excloure.

Aquest article sobre els no-llocs és entenedor i potser us pot interessar.



No hay comentarios:

Publicar un comentario